۲ دلیل برای خشک کردن الکترود جوشکاری

۲ دلیل برای خشک کردن الکترود جوشکاری

۲ دلیل برای خشک کردن الکترود جوشکاری

الکترودهای مخصوص جوشکاری قوسی با الکترود مصرفی (SMAW) برای اینکه بهترین عملکرد را برای انجام یک جوش بدون عیب و نقص داشته باشند باید به درستی نگهداری بشوند . روپوش های الکترود ها مستعد به جذب رطوبت هوا می باشند و در صورتی که مقدار قابل ملاحضه یی رطوبت جذب الکترود های جوشکاری بشود پس از انجام جوشکاری مشکلاتی مانند ایجاد تخلخل و ترک خوردگی را ایجاد خواهند کرد . لذا برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکل خشک کردن الکترود در دستور کار قرار می گیرد .

همه ما درباره خطرات ترک خوردگی ناشی از هیدروژن یا ترک سرد شنیده ایم . ترک خوردگی ناشی از هیدروژن یا ترک خوردگی سرد همانطور که در مقاله ی جداگانه مفصل راجع به آن صحبت شد [ مقاله ترک سرد یا هیدروژنی چیست را مطالعه کنید ] سه شرط برای ایجاد آن لازم است ۱) ریز ساختار ترد ۲) تنش ۳) وجود هیدروژن از آنجایی که ما در کنترل مورد یک و دو محدودیت داریم می توانیــم با کاهش مقدار هیدروژن در جوش خطر ترک سرد را به مقدار قابل ملاحضه ایی کاهش بدهیــم .

خشک کردن الکترود های کم هیدروژن یا قلیایی

برای جلوگیری از جذب رطوبت ، الکترود های هیدروژن یا قلیایی در بسته بندی هایی ویژه که آنها را از جذب رطوبت حفظ می کند بستـه بندی می شود اما حتماً باید قبل از مصرف آنهــا را خشک کرد و برای این منظور از کوره خشک کن یا آون (Oven) استفاده می شود که در تصویر زیر یک مدل از کوره خشک کن الکترود را مشاهده می کنید .

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ نقشه خوانی ایزومتریک پایپینگ
کوره خشک کن یا آون (Oven)
کوره خشک کن یا آون (Oven)

خشک کردن الکترود های جوشکاری از نوع قلیایی اجباری می باشد امــا خشک کردن الکترود های جوشکاری از نوع رتیلی و سلولزی اجباری نیست بشرط اینکه این الکترود ها در محیط کاملاً خشک و به دور از رطوبت نگهداری شده باشند . [ انواع الکترود های جوشکاری را مطالعه کنید ] لذا بر طبق آنچه که در بالاتر گفته شد ۲ دلیل اساسی برای خشک کردن الکترود های جوشکاری به شرح زیر است .

۱) جلوگیری از به وجود آمدن ترک خوردگی ناشی از هیدروژن یا ترک سرد 

۲) جلوگیری از به وجود آمدن عیب تخلخل که در اثر محبوس شدن هوا در داخل جوش به وجود می آید .

برای خشک کردن الکترود های جوشکاری طبق استاندارد AWS گفته شده مطابق جدول زیر الکترود ها در مدت زمان ۱ الی ۲ ساعت در دمای مشخص شده در کوره خشک کن قرار داده شوند .

دمای خشک کردن الکترود های جوشکاری

نکات بعد از خشک کردن الکترود 

همانطور که اشاره شد ما خشک کردن الکترود خصوصاً الکترود کم هیدروژن یا قلیایی را به منظور کاهش رطوبت جذب شده در آن انجام می دهیم و ضروری است که بلافاصله پس از خارج کردن الکترود از کوره خشک کن آن را مصرف کنیم ، در غیر این صورت مجدداً رطوبت جذب الکترود خواهد شد .

استاندارد AWS اشاره می کند که پس از نهایتاً 3 ساعت از خشک کردن الکترود باید آن را مصرف کنید و نباید خشک کردن الکترود بیش از دوبار انجام شود یعنی اگر الکترود شما پس از 2 بار خشک کردن هنوز مصرف نشد باید آن را دور بیاندازید .

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ آشنایی با تست خستگی

Rating 3.40 from 50 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه