۰ تا ۱۰۰ آشنایی با سیم بکسل

آشنایی با سیم بکسل

۰ تا ۱۰۰ آشنایی با سیم بکسل

سیم بکسل (Wire Rope) مجموعه‌ای از رشته‌های فلزی است که به منظور پشتیبانی و بلند کردن بار‌های سنگین و انجام کار‌هایی که برای طناب معمولی دشوار است، ساخته شده است. کاربرد‌های سیم بکسل شامل افزودن پشتیبانی به پل‌های معلق، بالا بردن آسانسور‌ها و استفاده به عنوان تقویت‌کننده اضافی دکل‌ها و حمل اجسام در تجهیزات باربر است.

سیم بکسل‌ها از چندین سیم فولادی تشکیل شده است که رشته‌های جداگانه‌ای را تشکیل می‌دهند و به صورت مارپیچ در اطراف یک هسته قرار گرفته‌اند. سیم بکسل‌ها به دلایل زیادی یک وسیله کار آمد می‌باشد. ساختار با استحکام بالا، انعطاف‌پذیری و توانایی مقابله با تنش‌های خمشی (bending stresses) از جمله ویژگی‌های آن می‌باشد.
پیکربندی‌های مختلف ساختار مواد، سیم و رشته مزایای متفاوتی را برای کاربرد خاص بالابر ارائه می‌دهد، از جمله:

استحکام – قدرت (Strength)
انعطاف‌پذیری (Flexibility)
مقاومت در برابر سایش (Abrasion resistance)
مقاومت در برابر خرد شدن (Crushing resistance)
مقاومت در برابر خستگی (Fatigue resistance)
مقاومت در برابر خوردگی (Corrosion resistance)
مقاومت پیچ خوردگی (Rotation resistance)

با این حال، انتخاب سیم بکسل مناسب برای کاربرد تعریف شده نیاز به بررسی دقیق دارد. در ادامه این مقاله با بررسی اجزای یک سیم بکسل، ساخت سیم بکسل، و انواع مختلف سیم بکسل آشنا خواهید شد تا با توجه کار مورد نظر سیم بکسل مناسب را انتخاب کنید.

سیم بکسل، یک ماشین پیچیده است

از دوران تحصیل، بسیاری از ما مشروط شده‌ایم که ماشین را به‌عنوان وسیله‌ای با چرخ دنده‌ها، شافت‌ها، تسمه‌ها، بادامک‌ها و قطعات مختلف چرخان در نظر بگیریم. اما در واقع سیم بکسل، یک ماشین بسیار پیچیده است. یک سیم بکسل ۶×۲۵ دارای ۱۵۰ سیم در رشته‌های بیرونی خود است که همه آن‌ها به طور مستقل و با هم در یک الگوی بسیار پیچیده در اطراف هسته حرکت می‌کنند. فاصله بین سیم‌ها و رشته‌ها طوری طراحی شود که فاصله‌های مناسبی را در هنگام کار داشته باشد تا امکان حرکت داخلی و موقعیت‌گیری سیم‌ها و رشته‌ها را در هنگام خم شدن سیم بکسل فراهم کند.
پس با توجه به توضیحات فوق باید در نظر داشت که سیم بکسل، یک ماشین پیچیده است و باید با دقت بیشتری جزئیات آن را بررسی کرد.

بیشتر ببینید
درس ۱: مکانیزم‌های جور کردنی

اجزای سیم بکسل‌ها

سه جزء اصلی سیم بکسل‌ها عبارتند از سیم (wire)، رشته (strand) و هسته (core) که به هم پیچیده شده و سیم بکسل را تشکیل می‌دهند. تعداد سیم‌های موجود در رشته، استحکام، انعطاف‌پذیری و قطر سیم بکسل را مشخص می‌کند.
سیم بکسل‌ها بر اساس تعداد رشته‌هایی که دارد و همچنین تعداد سیم‌های هر رشته، طبقه‌بندی می‌شود.

اجزای سیم بکسل‌ها

سیم

سیم‌ها کوچکترین جزء سیم بکسل‌ها هستند و رشته‌های منفرد (strand) در سیم بکسل‌ها را تشکیل می‌دهند. سیم‌ها را می‌توان از انواع مواد فلزی از جمله انواع فولاد، مونل و برنز ساخت. سیم‌ها را می‌توان در انواع مختلفی تولید کرد که به استحکام، مقاومت در برابر سایش، مقاومت در برابر خستگی، مقاومت در برابر خوردگی و منحنی سیم بکسل‌ها مربوط می‌شود.

خود سیم‌ها می‌توانند روکش شوند، اما معمولاً به صورت «روشن (bright)» یا بدون پوشش در دسترس هستند.

رشته‌ها

رشته‌های سیم بکسل‌ها از دو یا چند سیم تشکیل شده است که در یک آرایش خاص مرتب و پیچیده شده‌اند. سپس رشته‌های منفرد به صورت مارپیچ در اطراف هسته سیم بکسل‌ قرار می‌گیرند. رشته‌های ساخته شده از سیم‌های با قطر بزرگتر در برابر سایش مقاوم‌تر هستند، در حالی که رشته‌های ساخته شده از سیم‌های با قطر کمتر انعطاف پذیرتر هستند.

هسته

هسته یک سیم بکسل از مرکز سیم بکسل می‌گذرد و رشته‌ها را پشتیبانی می‌کند و به حفظ موقعیت نسبی آن‌ها در تنش‌های بارگذاری و خمشی کمک می‌کند. هسته‌ها را می‌توان از تعدادی مواد مختلف از جمله الیاف طبیعی یا مصنوعی و فولاد ساخت.

ساخت سیم بکسل‌ها

ساخت سیم بکسل‌ها، با الگو‌های مختلفی انجام می‌شود. این الگو‌ها بر اساس کاربرد سیم بکسل‌ها می‌باشد که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
رشته‌ها (strand) در سیم بکسل‌ها می‌تواند الگو‌های مختلفی داشته باشد. تعداد سیم‌ها در هر لایه، تعداد لایه‌های سیم و اندازه سیم‌ها در هر لایه، همگی بر نوع الگوی رشته تأثیر می‌گذارند. الگو‌های زیر برای رشته‌ها وجود دارد.

بیشتر ببینید
درس ۳: مکانیزم‌های برش

ساخت سیم بکسل‌ها

۱) تک لایه (Single Layer): این الگو، یک الگوی رایج می‌باشد. در این الگو تعدادی سیم با قطر یکسان به دور یک هسته پیچانده می‌شوند.

۲) سیم پرکننده (Filler Wire): در این الگو، سیم‌های پرکننده کوچک در لایه داخلی سیم بکسل گذاشته می‌شوند.
۳) مهر و موم (Seale): در این الگو، دو لایه سیم در اطراف یک مرکز با تعداد سیم یکسان در هر لایه وجود دارد. تمام سیم‌ها در هر لایه قطر یکسانی دارند. سیم‌های بیرونی بزرگتر از سیم‌های داخلی می‌باشند.
۴) وارینگتون (Warrington): در این الگو دو لایه سیم در اطراف یک مرکز با یک قطر سیم در لایه داخلی، و دو قطر سیم به طور متناوب در قسمت بیرونی بزرگ و کوچک وجود دارد. سیم‌های لایه بیرونی بزرگتر در فرورفتگی‌ها سیم‌های کوچکتر روی تاج‌های لایه داخلی قرار دارند.
۵) ترکیب (Combination): یک رشته ترکیبی با استفاده از هر ترکیبی از دو یا چند الگوی ذکر شده در بالا ساخته می‌شود.

نوع تاب سیم بکسل‌ها

نوع تاب سیم بکسل‌ها، به نحوه قرارگیری سیم‌ها برای تشکیل یک رشته و نحوه قرارگیری رشته‌ها در اطراف هسته اشاره دارد.

تاب معمولی (Regular Lay): سیم‌ها با محور سیم بکسل‌ ردیف می‌شوند. جهت قرار گرفتن سیم در رشته بر خلاف جهت قرار دادن رشته است. سیم بکسل‌ معمولی در برابر نیرو‌های خرد‌کننده مقاوم‌تر هستند، به طور طبیعی در برابر چرخش مقاوم‌تر هستند و همچنین در یک درام بهتر از سیم بکسل‌ بلند می‌چرخند.
تاب بلند (Lang Lay): سیم‌ها با محور سیم بکسل‌ زاویه تشکیل می‌دهند. سیم و رشته در اطراف هسته در یک جهت قرار داشتند. سیم بکسل‌های Lang Lay مقاومت در برابر خستگی بیشتری دارند و در برابر سایش مقاومت بیشتری دارند.
تاب دوگانه (Alternate Lay): سیم بکسل شامل رشته‌های تاب معمولی و تاب بلند است که عمدتاً برای کاربرد‌های خاص استفاده می‌شود.

بیشتر ببینید
درس ۲۴: مکانیزم انتقال قدرت با تسمه

نوع تاب سیم بکسل‌ها

 

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 5.00 from 1 votes

کلیدواژه : مهندسی مکانیک
رضا رستمی
ارسال دیدگاه