درس ۲۴: مکانیزم انتقال قدرت با تسمه

آشنایی با مکانیزم تسمه ها

آشنایی با انواع مکانیزم انتقال قدرت با تسمه

در دروس قبلی آشنایی با علم طراحی مکانیزم‌ها، مکانیزم‌های مختلفی را بررسی کردیم که می‌توانید آن‌ها را در سری مقالات [ علم طراحی مکانیزم‌ها ] مطالعه کنید. در این قسمت قصد داریم تا شما را با انواع مکانیزم انتقال قدرت با تسمه آشنا کنیم.

مکانیزم تسمه‌ها جزء قدیمی‌ترین مکانیزم‌هایی است که انسان‌ها از زمان باستان با آن آشنا بودند. به لحاظ تقسیم‌بندی مکانیزم، تسمه‌ها جزء مکانیزم‌هایی که حرکت دورانی را انتقال می‌دهند تقسیم‌بندی می‌شود.

در این قسمت رویکرد ما بررسی انواع مکانیزم انتقال قدرت با تسمه است و نباید آن را با بحث انواع تسمه‌ها اشتباه گرفت، برای آشنایی با انواع تسمه‌ها که در مقاله جداگانه‌ایی مورد بحث قرار گرفته است را مطالعه فرمایید. [ برای اطلاعات بیشتر مقاله انواع تسمه‌ها: چگونه تسمه مناسب را انتخاب کنیم؟ مطالعه شود ].

مکانیزم شماره ۱

در مکانیزم شماره ۱، دو روش متداول برای بستن تسمه را مشاهده می‌کنید که در هر دو آن‌ها قطر پولی‌ها برابر است اما در یکی از آن‌ها تسمه به صورت مستقیم و دیگری تسمه به صورت معکوس بسته شده است که تفاوت‌های آن‌ها به شرح زیر است:

الف) در این مکانیزم چرخش پولی‌ها، هم جهت خواهد بود.

ب) در این مکانیزم چرخش پولی‌ها، خلاف جهت هم خواهد بود.

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۲

از مکانیزم شماره ۲، به صورت تئوری به عنوان یک مکانیزم انتقال قدرت با تسمه در شافت‌های متنافر با زوایه کم نام برده می‌شود. ( به دو شافتی که نه موازی باشند و نه متقاطع متنافر گفته می‌شود ).

بیشتر ببینید
درس ۱۶: آشنایی با مکانیزم چرخ دنگ

اما در واقعیت نشان داده شده است که نصب تسمه‌ها به این شکل سبب کاهش جدی طول عمر تسمه می‌شود لذا اگر هم در جایی برای نصب تسمه‌ها خواسته شود که از مکانیزم شماره ۲، استفاده شود توصیه می‌شود که قبل از تصمیم‌گیری برای نصب این مکانیزم تست‌هایی مانند سرعت چرخش پولی‌ها، فاصله محور‌ها و… مورد ارزیابی قرار بگیرد.

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۳

مکانیزم شماره ۳، مشابه مکانیزم شماره ۲ است با این تفاوت که با استفاده از پولی هرز گرد واسط زاویه انتقال قدرت را تا حدود ۹۰ درجه افزایش داده شده است، لازم به ذکر است که کلیه ملاحظاتی که در مورد مکانیزم شماره ۲ گفته شده است در اینجا نیز صادق است.

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۴

از مکانیزم شماره ۴ می‌توان برای انتقال قدرت در شافت‌های متنافر استفاده کرد، لازم به ذکر است که در این مکانیزم باید از تسمه گرد یا تسمه اورینگ استفاده شود. [ برای اطلاعات بیشتر مقاله انواع تسمه‌ها: چگونه تسمه مناسب را انتخاب کنیم؟ مطالعه شود ].

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۵

مکانیزم شماره ۵، با نام مکانیزم انتقال قدرت با تسمه به صورت کراس یا ضربدری شناخته می‌شود و برای انتقال قدرت از یک شافت به شافت دیگر به طوری که دو شافت به صورت متعامد باشند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پخش ویدیو

این مقاله در تاریخ ۳ شهریور ۱۴۰۲ آپدیت شده است.

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.54 from 81 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه