نقشه مسیر شغلی مهندس پایپینگ + توانایی و صلاحیت‌ها

نقشه مسیر شغلی مهندس پایپینگ + توانایی و صلاحیت‌ها

نقشه مسیر شغلی مهندس پایپینگ + توانایی و صلاحیت‌ها

یکی از تخصص‌های جذاب و در عین حال پر درآمد رشته‌های مهندسی بدون شک شاخه پایپینگ است که گستره‌ی تخصص‌ها و دانش مرتبط با آن می‌تواند زمینه‌ی پیشنهادی مناسبی برای مهندسین مکانیک، متالوژی، شیمی، عمران و… باشد. در ادامه شما را با نقشه مسیر شغلی مهندس پایپینگ آشنا خواهیم کرد و خواهیم گفت برای وارد شدن به این تخصص باید در چه مواردی کسب دانش کنید.
مهندس پایپینگ یکی از زیر شاخه‌های مهندسی است که در صنایع نفت و گاز، پالایشگاهی، نیروگاهی و کارخانه‌های تولیدی و فرآوری مواد و…. کاربرد دارد. مهندسین پایپینگ مسئول راه‌اندازی یک سیستم پایپینگ (لوله کشی) کارآمد برای انتقال انواع سیالات مانند؛ آب، بخار، فراورده‌ها و مشتقات نفتی و همچنین دوغاب و پساب هستند. لذا آن‌ها مسئول طراحی، اجرا و پشتیبانی سیستم پایپینگ هستند.
به علت گستردگی علم پایپینگ معمولاً کمتر فردی وجود دارد که در تمام شاخه‌های علم پایپینگ فعالیت داشته باشد و هر فرد با توجه به علاقه و نیاز شرکت کارفرما پس از آشنایی با کلیات علم پایپینگ به کسب تجربه و تخصص در یکی از شاخه‌های پایپینگ اقدام می‌کند. مهندسی پایپینگ به زیر شاخه‌های زیر تقسیم‌بندی می‌شود.
۱. مهندس طراحی پایپینگ
۲. مهندس متریال پایپینگ
۳. مهندس مهندس تحلیل تنش پایپینگ
۴. مهندس اجرا و راه‌اندازی پایپینگ

مهندس طراحی پایپینگ

مهندس طراحی پایپینگ که عنوان انگلیسی این تخصص Piping Design or Layout Engineer می‌باشد؛  وظیفه طراحی و جانمایی صحیح سیستم پایپینگ را برعهده دارد. آن‌ها معمولاً از نرم‌افزار‌های مختلفی مانند: SP3D، PDMS، CADWORX SOLIDWORKS، AutoCAD، PDS، Microstation، E3D و غیره برای این مهم استفاده می‌کنند. لازم به ذکر است که توانایی کار با نرم‌افزار فقط بخش کوچکی از توانایی مهندسین طراحی پایپینگ است آن‌ها با سایر مسائل مانند: شناخت اجزا و تجهیزات پایپینگ، اجرای کارآمد و اقتصادی پایپینگ، آشنایی نسبی از دانش اجرا و نگهداری پایپینگ و.. به خوبی آشنا باشند.
از یک مهندس طراحی پایپینگ انتظار می‌رود که:
۱) با تجهیزات پایپینگ و کاربرد مناسب آن‌ها به خوبی آشنا باشد
۲) بتواند خواسته‌های کارفرما نظیر نحوه جایابی و اجرا را ترتیب اثر بدهد.
۳) از مشکلات و تداخل‌های احتمالی که در آینده ممکن است کارآمد بودن سیستم پایپینگ را تحت الشعاع قرار بدهد مطلع باشد.
۴) بتواند لیست اقلام برای سفارش سیستم پایپینگ که piping MTO شناخته می‌شود را مشخص کند. (در آینده در مورد آن صحبت خواهد شد)
۵) توانایی تولید انواع نقشه‌های ایزومتریک پایپینگ، P&ID و… (در آینده در مورد آن صحبت خواهد شد)
6) کمک کردن و راهنمایی (در صورت لزوم) افراد اجرایی سیستم پایپنگ مانند: فیتر‌ها و…

بیشتر ببینید
انواع الکترود‌ جوشکاری به زبان ساده

مهندس متریال پایپینگ

مهندس متریال پایپینگ که عنوان انگلیسی این تخصص Piping Material Engineer می‌باشد؛ وظیفه‌هایی مانند: تست و نظارت بر اجرای برخی امور مرتبط متریال پایپینگ مانند رنگ‌آمیزی، پوشش دهی و… دارد و علاوه بر این‌ها مهندس متریال پایپینگ نقش مکمل با مهندس طراح دارد که باید شناخت کاملی بر روی اجزا و تجهیزات لازم برای اجرای یک سیستم پایپینگ یا خط لوله داشته باشد.
از یک مهندس متریال پایپینگ انتظار می‌رود که:
۱) بتواند مدارک فنی پایپینگ شامل PMS و VMS را تهیه کند. (در آینده در مورد آن صحبت خواهد شد)
۲) قابلیت‌ها و محدودیت‌های تجهیزات پایپنگ را بشناسد.
۳) در مورد موارد تجهیزات تخصصی‌تر که ممکن است نیاز به استفاده از آن وجود داشته باشد صافی، کاهنده و… تیم طراحی را راهنمایی کند.
۴) بتواند لیست اقلام برای سفارش سیستم پایپینگ که piping MTO شناخته می‌شود را مشخص کند.

مهندس مهندس تحلیل تنش پایپینگ

مهندس تحلیل تنش پایپینگ یا که عنوان انگلیسی این تخصص Piping Stress Engineer می‌باشد. وظیفه مهندس تحلیل تنش پایپینگ، تعیین و موقعیت دهی ساپورت‌های مناسب سیستم پایپینگ و خطوط لوله است. اگر بخواهیم بیشتر توضیح بدهیم باید اشاره کنیم که مجموعه سیستم‌های نگهدارنده پایپینگ و خطوط لوله علاوه بر اینکه باید قادر به تحمل وزن خودشان و سیال درونی‌شان باشند باید قادر به تحمل نیرو‌ها و گشتاور‌های خارجی مانند: باد، برف و… باشند و اگر اثر این موارد را با تغییرات طول پایپنگ ناشی از سرد و گرم شدن خطوط لوله به آن اضافه کنیم بحث بسیار پیچیده‌ایی می‌شود که نیاز به متخصصین حرفه‌ایی برای اجرای صحیح آن وجود دارد.
مهندس تحلیل تنش پایپینگ، باید علاوه بر دارا بودن دانش پایه مهندسی مکانیک و علم ساپورت‌گذاری و تحلیل تنش توانایی کار با نرم‌افزار‌های آنالیز تنش مانند: Caesar II، Abaqus، CAEPIPE، AUTOPIPE و.. را داشته باشد.
از یک مهندس تحلیل تنش پایپینگ انتظار می‌رود که:
۱) از اجرای ایمن و کاربردی ساپورت‌های پایپنگ و خطوط لوله مطلع باشد.
۲) از تجربه کافی برای اجرای ساپورت‌های پایپنگ و خطوط لوله برخوردار باشد.
۳) از پایه نسبتاً قوی در مهندسی مکانیک و آنالیز تنش داشته باشد.

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ آشنایی با مهندس جوش و مهندسی جوش

این مقاله تکمیل خواهد شد ……………..

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.61 from 38 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه