۰ تا ۱۰۰ جوشکاری الکترون بیم یا پرتو الکترونی EBW

جوشکاری الکترون بیم یا پرتو الکترون EBW

آشنایی با جوشکاری الکترون بیم

جوشکاری الکترون بیم یا پرتو الکترون EBW که مخفف کلمه انگلیسی Electron Beam Welding می باشد، یک فرآیند جوشکاری ذوبی می باشد که به وسیله پرتاب الکترون ها توسط یک تفنگ الکترونی حرارت لازم برای انجام جوش را فراهم می کند.
در جوشکاری پرتو الکترونی با استفاده از میدان های الکتریکی، الکترون ها به سرعت بالایی می رسند و این جریان پر سرعت الکترون با استفاده از میدان های مغناطیسی کاملاً متمرکز شده و با برخورد بر روی قطعه های کار گرمای جنبشی ایجاد می کند و باعث ذوب شدن و پیوند خوردن آنها با یکدیگر می شود.
جوشکاری الکترون بیم برای اینکه از پراکندگی پرتو جلوگیری شود ، جوشکاری در محیط خلا انجام می شود. لازم به ذکر است چون این فرآیند بسیار حساس است و در ولتاژهای زیاد انجام می شود این فرآیند به صورت اتوماتیک لرنامه ریزی می شود.
با استفاده از جوشکاری الکترون بیم، محققان توانسته اند تا ضخامت ۱۵ سانتی متر فولاد را در یک مرحله جوشکاری کنند. فلزات دیر گذار و فعال که با روش های معمولی قابل جوشکاری نمی باشند توسط روش الکترون بیم جوشکاری می گردند و اکثر قطعات فضاپیماها که از آلیاژهای خاص می باشد به این روش جوشکاری می گردند.

تجهیزات جوشکاری پرتو الکترونی

مطابق با آنچه که گفته شد، چون جوشکاری الکترون بیم در خلا انجام می شود استفاده از اتاقک خلا یا چمبر وکیوم (vacuum chamber) لازم است. قطعه کار باید دارای شکل و ابعادی باشد که در اتاقک مخصوص قرار بگیرد که همین موضوع می تواند یکی از محدودیت های جوشکاری پرتو الکترونی باشد.
پس از قرار گیری قطعه که معمولاً روی یک کانوایر مخصوص نصب می شود محل درز رو به روی تفنگ الکترونی قرار می گیرد ، این کانوایر وظیفه دارد که قطعه کار را با سرعت مشخص به جلو هدایت کند تا پرتو الکترونی درز محل اتصال را ذوب کند.

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ بازرسی جوش

 

تجهیزات جوشکاری پرتو الکترونی ebw

جوشکاری الکترون بیم، در مقایسه با سایر روش های جوشکاری مانند جوشکاری تیگ (آرگون) ، جوشکاری میگ و مگ ، جوشکاری پلاسما و حتی جوشکاری لیزر عمق نفوذ بیشتری دارند به عبارت دیگر ضخامت بیشتری از فلز را بدون پخ زدن با روش جوشکاری پرتو الکترونی می توان جوشکاری کرد.

جوش پذیری فلزات مشابه و غیر مشابه با جوشکاری الکترون بیم

یکی از مزیت های جوشکاری الکترون بیم، امکان استفاده آن برای جوشکاری فلزات مشابه و غیر مشابه می باشد. با استفاده از این روش جوشکاری محققین توانسته اند برخی از فلزاتی را که سابقاً نمی توانستند جوشکاری کنند به هم متصل کنند. با این روش عنصر پلاتین به ژرمانیم ، آلومینیوم به زیرکونیم ، تیتانیوم به وانادیم و … را متصل کنند . برای اینکه بررسی کنید چه عناصری با روش جوشکاری الکترون بیم قابلیت اتصال دارند ، جدول زیر را دانلود کنید.

مزایای جوشکاری الکترون بیم

۱) جوشکاری اتصالات ضخیم بدون نیاز به پخ زدن [ انواع روش های پخ زدن در جوشکاری مطالعه شود ]
۲) جلوگیری از اکسید شدن فلز جوش به علت انجام شدن در خلا
۳) ایجاد اعوجاج جوشی کم

۴) منطقه تحت تأثیر حرارت جوش HAZ باریک است
۵) جوشکاری فلزات برخی از فلزات غیر مشابه امکان پذیر است
۶) نیاز به استفاده از فلز پرکننده ندارد

محدودیت های جوشکاری الکترون بیم

۱) هزینه تجهیزات بالا
۲) محدودیت های اندازه اتاقک دستگاه
۳) مدت زمان انجام تکمیل جوش به علت انجام در خلا افزایش می یابد
۴) به علت برخی از اتفاق های جانبی در برخی از فلزات

بیشتر ببینید
انواع الکترود‌ جوشکاری به زبان ساده

۷) مستعد ترک خوردگی جوشی می باشد

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 2.79 from 24 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه