۷ آلیاژ مهم فولاد را بهتر بشناسید

آشنایی با فولاد ها

فولاد چیست ؟!

فولاد یا پولاد که در انگلیسی با نام Steel شناخته می شود آلیاژی از آهن است که بین ۰٫۰۰۲ تا ۲٫۱ درصد وزن آن کربن است. خواص فولاد به کمک تغییر در درصد کربن، عناصر آلیاژی و عملیات حرارتی قابل کنترل است. (ویکی پدیا)

انواع تقسیم بندی فولادها

فولادها را می توان به دسته‌هایی مختلفی تقسیم بندی کرد برای مثال :

تقسیم بندی فولادها از نظر کاربرد مانند: فولاد ساختمانی ، فولاد ابزار سردکار، فـولاد ابزار گرم کار ، فـولاد بلبرینگ و …. 

تقسیم بندی فـولادها از نظر اکسیژن زدایی شدن مانند : فولاد آرام killed ، فـولاد نیمه آرام semi killed ، فولاد نا آرام rimmed

تقسیم بندی فولادها از نظر ریز ساختار مانند : فریتی ، پرلیتی و مارتنزیتی و …

اما یکی از متداول ترین تقسیم بندی فولادها بر اساس ترکیب شیمیایی است که بشرح زیر است : فـولاد ساده کربنی، فـولاد کم آلیاژ و فولاد پرآلیاژ

تقسیم بندی فولادها بر اساس ترکیب شیمیایی

 

۱) فولاد ساده کربنی

۱.۱) فولاد کم کربن (Low Carbon Steel)

فولاد کم کربن یا Low Carbon Steel ، به فولادهای اطلاق می شود که درصد کربن آنها تا ۰/۳ درصد باشد.

کاربرد این فولادها اغلب در چرخ دنده ها، شافت ها، اهرم ها، لوله ها و تیرآهن می باشد.

۱.۲) فولاد با کربن متوسط (Medium Carbon Steel)

فولاد با کربن متوسط یا Medium Carbon Steel ، دارای ۰/۳۲ درصد الی ۰/۵۵ درصد کربن می باشد و کاربردشان در میل لنگ ها، روتورها، فنرها می باشد .

۱.۳) فولاد پرکربن (High Carbon Steel)

فولاد پرکربن یا High Carbon Steel ، دارای ۰/۵۵ درصد الى ۱/۷ درصد کربن می باشد که کاربردشان در فولادهای ابزار مانند اره ها، مته ها، تیغ های برش و فنر ها می باشد .

در حدود ۹۰ درصد مصرف فــولاد دنیا فولاد ساده کربنی است ، که فولاد ساختمانی یکی از آنهاست ، از پر مصرف ترین فـولادهایی که در مصارف عمومی بکار می روند  ST42 , ST50 , ST37 , ST33 می باشند. که اعداد قید که گفته شده همانطور که گفته شده معرف حداقل استحکام کششی آنها برحسب کیلوگرم بر میلی متر مربع خواهند بود. [شفت هارد و هارد کروم را در اینجا مطالعه کنید.]

همانطور که گفته شد از آنجایی که استحکام فولاد های ساده کربنی نظیر ST37 و ST52 بر حسب کیلوگرم بر میلی متر مربع می باشند ، برای تبدیل استحکام کششی بـه مگا پاسکال باید عدد مربوطه را در ۹/۸۱ ضرب کرد برای مثال حداقل استحکام کششی فولاد ST37 تقریباً برابر ۳۵۰ مگاپاسکال است .

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ آنالیز خرابی‌های شافت (Shaft)

۳و۲) فـولاد آلیاژی (کم آلیاژ و پر آلیاژ)

۲) فولاد کم آلیاژ :

فولاد کم آلیاژ ، به فـولادهایی گفته می شود که درصد عناصر آلیاژی در آن کمتر از ۸ درصد باشد .

۳) فـولاد پر آلیاژ: 

فـولاد پر آلیاژ ، به فـولادهایی گفته میشود که درصد عناصر آلیاژی بیشتر از ۸ درصد است ، فولاد های زنگ نزن جزو این طبقه بندی قرار می گیرند .

فولادهای آلیاژی علاوه بر آهن و کربن شامل عناصری دیگر از قبیل کرم، نیکل، مولیبدن، تنگستن وانادیم و یا مشابه به آنها باشند .

همان طوری که اشاره گردید مایه استحکام فولاد را کربن تشکیل می دهد و هر چه مقدار درصد کربن در فولاد زیاد باشد به همان اندازه استحکام آن بیشتر است لکن به همان نسبت نیز درجه سختی و شکنندگی آن افزایش می یابد و قابلیت جوشکاری نیز کاهش می یابد. 

برای بدست آوردن قابلیت جوشکاری فولاد ها از مفهومی به نام کربن معادل استفاده میگنیم که تاثیر تمام عناصر را در تاثیر کربن در فولاد خلاصه می کند این فرمول بشرح زیر است ، این فرمول مطابق استاندارد AWS است بیان می کند اگر مقدار بدست آمده از فرمول ذیل بالاتر از ۰/۴ باشد این فولاد جوش پذیری خوبی ندارد.

 

فرمول کربن معادل

از عناصر آلیاژی برای تغییر خصوصیات مکانیکی و شیمیایی فولاد استفاده می شود تا از ویژگی و خواص آن نسبت به فـولاد ساده کربنی بیشتر شود. در حالی که عناصر آلیاژی بسیاری وجود دارد که برای دستیابی به خواص مختلف پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرند ، اما مهمترین آنها بشرح زیر هستد :

کروم
نیکل
مولیبدن
وانادیم
تنگستن
کبالت
منگنز

الیاژهای فولاد

الف) آلیاژهای فـولادی کروم دار

کروم فلزی است که در ۱۸۷۵ درجه سانتی گراد ذوب شده و وزن اتمی آن ۵۲ و جزو شبکه کریستالی حالت اول می باشد. این عنصر در آهن گداخته مایع حل شده و در محلول های انجماد آهن گاما و آلفا باقی می ماند و مجاورت کربن با آن تولید کربور ساده و مضاعف آهن و کرم می کند.

کروم اضافه شده به فولاد کربنی در درصد معمولاً بیشتر از ۱۳٪ باعث ایجاد فولاد زنگ نزن می شود. در این درصد و بیشتر از آن مقاومت فـولاد کروم دار در برابر خوردگی بسیار بیشتر فولاد کربنی ساده می شود . فولاد کروم دار تا حد زیادی در برابر اکسید شدن مقاومت می کند زیرا ابتدا کروم اکسیده می شود و یک لایه محافظ روی فـولاد تشکیل می دهد که مانع اکسید شدن بیشتر فولاد می شود . توجه شود در فــولاد زنگ نزن باید مجموع عناصر کروم و نیکل بیشتر از ۲۰ درصد باشد.

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ شافت‌ها: شناخت، انواع و کاربردها

به طور کلی اضافه کردن کروم به فولادها باعث بالا بردن درجه سختی آن شده و مقاومت در برابر زنگ زدگی را افزایش می دهد و نیز مقاومت فولاد را در برابر اثرات تباه کننده و خورنده اسیدها و قلیایی ها زیاد می کند اما قابلیت مفتول و تورق فولاد را کاهش می دهد.

کروم در فولاد نقش تقویت کننده فریت را دارد .

فـــــولادهای زنگ نزن مانند ۳۰۴ و ۳۱۶ و ….. و همچنین فولاد ابزار درجه D2 دارای مقادیر قابل توجهی کروم است.

ب) آلیاژهای فولادی نیکل دار

نیکل فلزی است که در ۱۴۵۵ درجه سانتی گراد ذوب شده دارای وزن اتمی ۵۹ و جزو شبکه کریستالی حالت دوم می باشد. این عنصر ممکن است تا ۳۵ درصد در فــولادهای مختلف آلياژ گردد خواص عمده آن اضافه کردن درجه سختی و نیروی کششی فولاد بدون این که خاصیت فرم پذیری آن را کاهش دهد است .

چنانچه مقدار نیکل از فولادها بیشتر باشد ۲۵ الی ۳۵ درصد مقاومت فولاد در مقابل زنگ زدگی افزایش خواهد یافت. با توجه به مراتب فوق اضافه کردن نیکل و کرم به فولادها می تواند اثرات مفید مضاعف به فولاد بدهد.

از نقطه نظر خواص فیزیکی و مکانیکی فولادی که محتوی مقادیری از این دو عنصر با خواص بهتری از نظرات: حد ارتجاعی، نیروی کششی، سختی و قابلیت مفتول شدن و خواهد داشت و بهترین و مناسب ترین فلز در برابر خرده شدن و تباه شدن خواهد بود .

نیکل نقش تقویت کننده آستنیت را دارد .

فولادهایی که مقادیر زیادی نیکل دارند شامل تمام فولادهای زنگ نزن آستنیتی است. فولادهای آلیاژی مانند گروه های 23XX و 25XX نیز مقادیر زیادی نیکل دارند.

الیاژهای فولاد

ج) آلیاژهای فولادی مولیبدن دار

مولیبدن فلزی است که در ۲۶۱۵ درجه سانتی گراد ذوب شده، دارای وزن اتمی ۹۶ و جزو شبکه کریستالی حالت اول می باشد. این عنصر هم در آهن آلفا و هم در آهن گاما حل می شود و تولید کربورهای مضاعف و مرکبی از قبیل Fe3M06C2 , MO2C , Fe3CMO2C می نماید و بر حسب مقدار درصد مولیبدن این ساختمان درونی فولاد را به حالت آستنیتی یا مارتنزیتی در می آورد.

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ آشنایی با انواع فولادهای زنگ نزن

مولیبدن مانند کروم در مقاومت در برابر خوردگی فــولاد را افزایش میدهد . مولیبدن همچنین می تواند سختی ، چقرمگی و مقاومت کششی فولاد را افزایش دهد .

افزودن مولیبدن به فولاد مقاومت آن را در برابر سایش افزایش می دهد و مقدار آن در فولادها معمولا بین ۰/۲۵الی ۰/۵ درصد می باشد. فولادها با مقدار قابل توجه عنصر مولیبدن به نام فولاد ابزار A شناخته می شوند .

د) آلیاژهای فولادی وانادیم دار

وانادیم فلزی است که در ۱۷۱۰ درجه سانتی گراد ذوب شده، دارای وزن اتمی ۵۱ و جزو شبکه کریستالی حالت اول می باشد. این عنصر در آهن حل شده و با آهن آلفا و آهن گاما ترکیب محلول های جامد را می دهد.

وانادیوم اضافه شده به فولاد کربن دار سبب کنترل اندازه دانه می شود و آن را کوچک نگه می دارد. زیرا كاربیدهای وانادیوم كه هنگام اضافه شدن وانادیوم به فولاد اضافه می شوند باعث ایجاد تشكیل دانه ها شده و مانع از رشد دانه ها می شود. این ساختار دانه ظریف به افزایش شکل پذیری فولاد کمک می کند. در برخی از فولادها ، کاربیدهای تشکیل شده توسط وانادیوم می توانند سختی و استحکام فولاد را افزایش دهند.

 مقدار آن در فولادها در حدود ۰/۱۵ الى ۰/۲ درصد می باشد از این نوع فولادها معمولا برای ساختن قطعات لکوموتیوها، میل لنگ ها و غیره استفاده می شود.

فولادهای آلیـاژی با مقادیر زیاد وانادیوم شامل فولادهای A3 و A9 هستند و همچنین فولاد ابزار D2 دارای مقدار زیادی وانادیوم است. فولادهای مانند M390 و VG10 که فولاد های مورد استفاده در ساخت تیغه های برش هستند دارای مقادیر نسبتاً بالایی از وانادیوم هستند.

الیاژهای فولاد

ه) آلیاژهای فولادی تنگستن دار

تنگستن فلزی است که در ۳۴۱۰ درجه سانتی گراد ذوب شده و دارای وزن اتمی ۱۸۴ و جزو شبکه کریستالی حالت اول می باشد. این عنصر در آهن گاما حل می شود اما در آهن آلفا به صورت محلول جامد باقی می ماند.

بیشتر ببینید
۳ ویژگی مهم در مورد شافت هارد و هارد کروم

بطور کلی اضافه نمودن تنگستن به فولاد باعث افزایش قابل ملاحظه سختی و خاصیت برندگی آن می گردد از این نوع فولاد برای ساختن ابزارهای برنده نظير مته ها، قلم های تراش و امثال آنها استفاده می کنند از طرف دیگر خاصیت فولادهای پرکربن را پایدار و ثابت نگه می دارد لذا از این نوع فــولاد می توان آهن ربایی که هیچ وقت خاصیت خود را از دست نمی دهند استفاده کرد.

الیاژهای فولاد

و) آلیاژهای فولادی کبالت دار

کبالت فلزی است که در ۱۴۹۵ درجه سانتی گراد ذوب شده دارای وزن اتمی ۵۹ و جزو شبکه کریستالی حالت اول می باشد. عمل اصلی آن در فولاد برای جلوگیری از به وجود آمدن ذرات آستنیت می باشد بدین معنی که سختی فولاد را در حرارت قرمز حفظ کرده و در نتیجه از این نوع فولاد در ساختن ابزارهای تندبر HSS استفاده می گردد. معمولاً برای افزایش قابل ملاحظه سختی فولاد کبالت ، آن را به همراه تنگستن به فولاد اضافه می نمایند.

ز) آلیاژهای فولادی منگنز دار

منگنز فلزی است که ۱۲۴۰ درجه سانتی گراد ذوب شده دارای وزن اتمی ۹/۵۴ و جزو شبکه کریستالی حالت سوم می باشد ، اضافه کردن این عنصر به فولاد برای جلوگیری از تشکیل ذرات آستنیت بوده و نیز کمک موثری به حالت فرم پذیری فولاد می نماید.

منگنز اضافه شده به فولاد کربن دار سبب کمک به فرآیند عملیات حرارتی می شود. هنگامی که فــولادها را کوینچ می کنیم تا سختی و استحکام آن افزایش پیدا کند باید انجام این فرآیند سریع انجام شود. و اگر سرعت انجام این فرآیند از حد مشخصی سریع تر باشد باعث بی ثبات شدن فرآیند می شود . افزودن منگنز سبب میشود تا سختی و استحکام به حد مورد نظر برسد بدون اینکه  از حد سرعت مجاز کوینچ کردن عبور کنیم.

فولادهایی با مقادیر بالای منگنز شامل A10 و A4 و همچنین فولادهای ابزار O2 هستند. فولاد ضد زنگ 201 نیز نسبتاً دارای مقدار زیادی منگنز است.

الیاژهای فولاد

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.44 from 175 votes

رضا رستمی
دیدگاه کاربران
20 دیدگاه
  • رضا ربیعی 26 تیر 1402 / 9:39 ب.ظ

    درود وقت بخیر، از روش شات پلاس برای پرداخت سطح بعد از عملیات حرارتی کوینچ و تمپرینگ استفاده می‌کنیم جنس فلز هم کروم مولیبدن 34 هست حالا می‌خواهم از روش پرداخت سطحی با لیزر استفاده کنم اما مرددم که حرارت سطحی ناشی از پرتو لیزر آیا سختی یا ساختار کریستالی رو دستخوش تغییر قرار می‌دهد یا خیر؟
    متشکرم از مطالب مفیدتون

    • رضا رستمی 27 تیر 1402 / 1:11 ق.ظ

      با سلام و احترام، شات پینینگ و لیزر پینینگ (اگر منظور شما همین عملیات باشد) از نظر نوع تاثیر گذاری بر سطح متفاوت هستند. به صورت ساده در روش شات پینینگ، سختی به واسطه تغییر شکل نسبی سطح و کار سختی افزایش پیدا می‌کند اما در حالی که در روش لیزر پینینگ علاوه بر کار سختی نسبی، تغییر ریزساختار و حتی ایجاد فازهای ثانویه نیز وجود دارد. بهترین پیشنهاد این است که برای فولاد مربوطه این مهم را از بیشتر بررسی بفرمایید. موفق و پیروز باشید.

  • قاسم کریم زاده 13 اردیبهشت 1402 / 5:58 ب.ظ

    سلام و عرض ادب و احترام و تشکر از مطالب مفید و آموزنده که در سایت گذاشتید. میخواستم ازتون مشورت بگیرم برای انتخاب متریال مناسب با شرایطی که هم در تماس با خوردگی و سایش و حرارت بالا ( تقریبا دمای ذوب) چه گزینه ای و احتمالا چه سیکل عملیاتی رو براش در نظر بگیرم بهتره؟ مجددا از زحماتی که میکشید کمال تشکر را دارم.

    • رضا رستمی 14 اردیبهشت 1402 / 1:15 ب.ظ

      با عرض سلام و احترام. از نظر لطف شما کمال تشکر را دارم. فولادها با کاربرد دما بالا که مقایسه و انتخاب می‌شوند معمولاً در محدوده‌ی دمایی مورد بررسی قرار می‌گیرند که خواص مکانیکی مطلوب برای بهره‌برداری را داشته باشند. دمای مجاز عملیاتی فولاد، به میزان قابل توجهی از دمای ذوب فولاد فاصله دارد به عبارت دیگر نمی‌توان فولادی را انتخاب کرد که قابلیت استفاده در نزدیکی‌های دمای ذوب را داشته باشد. برای مثال فولاد 1.4833 یک فولاد آستنیتی برای کاربرد‌های دمای بسیار بالا است، تا دمای ۹۰۰ و حداکثر ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد قابلیت استفاده را دارد. پس به عنوان جمع بندی در ابتدا باید در نظر داشت فولادی که قابلیت استفاده در نزدیکی‌های دمای ذوب را داشته باشد وجود ندارد و سپس پس از آن باید پس از در نظر گرفتن محدودیت‌های احتمالی که یک فولاد همزمان نمی تواند خواص بالای خوردگی، سایش، خزش و … را داشته باشد بر اساس درجه اهمیت فولاد مناسب را انتخاب کرد. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید دوره کلید فولاد را مشاهده کنید.
      https://123sanat.com/product/key-to-steel-steel-selection/

  • سامان 25 اسفند 1401 / 10:09 ب.ظ

    سلام، من یک دسته بکس خریدم دست سازه مشخصه چون یکسرش رزوه داره خیلی وقته خریدمش نمیدونم هم جنسش از چیه فقط میدونم رنگش نه سیاهست نه سفید جوریه که نگاهش میکنی سختی آلیاژ توش مشخصه نه خراب میشه نه خم میشه میخواستم بدونم از چه جنسی هست و موارد مصرفش کجاست که ازشون پیدا کنم.

    • رضا رستمی 25 اسفند 1401 / 11:31 ب.ظ

      سلام وقت بخیر، می‌توانید با تست سختی سنجی میزان سختی فولاد را بدست آورید و سپس آن را به آزمایشگاه بدهید تا یک آنالیز شیمیایی به شما بدهند سپس با توجه به آنچه که در دوره کلید فولاد توضیح داده شده است؛ فولاد معادل آن را بیابید. از طریق لینک زیر می‌توانید این دوره را با تخفیف خریداری کنید.
      https://123sanat.com/product/key-to-steel-steel-selection/

    • رضا رستمی 16 بهمن 1401 / 6:03 ب.ظ

      با سلام و وقت بخیر، جنس فولاد سوهان فلزکاری از نوع فولاد پرکربن می‌باشد. در این بین از فولاد ۱۰۹۵ و فولاد W1 با مقدار کربن حدود ۱ درصد و سایر عناصر آلیاژی می‌تواند برای ساخت فولاد سوهان فلزکاری استفاده شود.

    • رضا رستمی 18 بهمن 1400 / 9:04 ب.ظ

      با سلام و احترام؛ خدمت شما عرض کنم که به این صورت نمی‌توان به پرسش شما پاسخ داد زیرا افزودن هر عنصر آلیاژی سبب ایجاد یک ویژگی خاص در فولاد تولید شده خواهد شد. برای مثال فولاد‍‌های سری D که کربن و کروم بالا هستند حاوی کروم، نیکل و مولیبدن هستند همچنین فولاد L2 و L6 که در برخی از ابزارهای دستی کاربرد دارد نیز دارای همین عناصر آلیاژی هستند ولی کربن آنها پائین تر از فولاد‍‌های سری D می‌باشد.

  • حسن لطفی 27 آذر 1400 / 3:42 ب.ظ

    سلام وقت بخیر، میخواهم یک تبر مناسب برای سفر و کوهنوردی بسازم شما پیشنهاد میکنید چه نوع فولادی تهیه کنم؟
    ممنون میشم اگه پاسخ بدهید.

    • رضا رستمی 27 آذر 1400 / 3:54 ب.ظ

      سلام امیدوارم که حالتون خوب باشه؛ گزینه های زیادی برای شما وجود دارد و مهم یافتن راحت فولاد مناسب است. فولادهای سری ۱۰ (۱۰۹۵ ، ۱۰۸۴ ، ۱۰۷۰ ، ۱۰۶۰ ، ۱۰۵۰) می توان استفاده کرد اما باید توجه داشته باشید در صورت استفاده از این دسته از فولادها بلافاصله پس از خیس شدن باید آن را خشک کنید چرا که در صورت نگهداری نامناسب زنگ خواهند زد. فولاد کروم دار ۵۱۶۰ گزینه مناسب دیگری است که مقاوم به زنگ زدن می باشد و همچنین از فولاد D۲ نیز می توانید تهیه کنید.

  • مجتبی ابوطالبی 17 شهریور 1400 / 4:47 ب.ظ

    سلام
    بنده از استان اصفهان مهد صنایع دستی پیام میدهم
    یک کارگاه صنایع دستی دارم که روی ظروف مسی و نقره قلم زنی میکنم و دو نوع قلم دارم یکی برای حکاکی روی ظروف و یکی برای برش کاری و شبکه کاری
    متاسفانه جنس این دو نوع قلم رو نمیدونم و همینطور نحوه آبکاری کردنشون رو
    از قدیم یاد گرفته بودیم نوک قلم رو با حرارت سرخ میکردیم و وقتی کاملا سرخ میشد میزدیم تو آب
    اما همه قلم ها بعد از یکماه می شکنه ؟!!
    ممنون میشم راهنماییم کنین

    • رضا رستمی 17 شهریور 1400 / 7:23 ب.ظ

      سلام وقت بخیر جناب آقای ابوطالبی عزیز؛ در یک جمله اگر بخواهم خلاصه خدمت شما عرض کنم «کل بحث عملیات حرارتی یعنی اینکه چطوری گرم کنیم، چقدر نگه داریم و سپس چطوری سرد کنیم» خب در پاسخ به سوال شما ابزار شما باید ترکیب خوبی از سختی و چقرمگی داشته باشه که این ها معمولاً در فولاد های ابزار گروه شکل دهی سرد هستند. جنس ابزار در دوام آن بسیار موثر است فولاد های گروه شکل دهی سرد معمولاً دارای عناصر آلیاژی کروم، نیکل و .. هستند که خواص مطلوب را به ابزار می دهد؛ از طرفی چون این عناصر آلیاژی گران قیمت هستند برخی تولید کننده های ابزار این عناصر را تقلیل و حتی حذف می کنند که نتیجه آن بی کیفیت شدن ابزار می شود !!! و لذا شما هر چقدر بخواهید سعی کنید با عملیات حرارتی (همان گرم کردن و سرد کردن) سختی آن را بالا ببرید موفق نخواهید شد!!! پس بهترین کار خرید ابزار مرغوب می باشد.

  • ارتقائی 3 فروردین 1400 / 5:47 ق.ظ

    سلام خسته نباشید
    من قصد ساختن یک مغار نجاری را دارم با این شرایط که اگر در کار با چوب ، مغار به میخ یا پیچ داخل چوب برخورد کند بتواند آن را قطع کند بدون آسیب دیدن مغار .
    آیا فولاد تنگستن توصیه مناسبی است یا خیر؟
    اگر برای تهیه آلیاژ مورد نظرتان به بازار فلز مراجعه کنم به چه نامی این فولاد را جستجو کنم؟
    متشکرم

    • رضا رستمی 3 فروردین 1400 / 12:03 ب.ظ

      سلام وقت بخیر ، خدمت شما عرض کنم که جنس ابزارآلات نجاری معمولاً از نوع فولاد پرکربن هستند اما برای اینکه این اتفاق به وجود آید یعنی اینکه ابزار بتواند میخ را برش دهد باید سختی ابزار از میخ بیشتر باشد لذا من توصیه می کنم فولاد ابزاری d2 را تهیه بفرمایید لازم به ذکر است این نوع فولاد در بازار فولاد داخل کشور به سادگی پیدا می شود.

  • امیرحسین 8 اسفند 1399 / 9:19 ق.ظ

    سلام وقت بخیر ببخشید فولاد ابزار کربنی تیپ هفت جهت ساخت شمشیر مناسب هست سختی و انعطاف پذیری و تیزی این فولاد واسه ساخت شمشیر چگونه هست ؟؟؟

    • رضا رستمی 8 اسفند 1399 / 10:47 ق.ظ

      سلام وقت بخیر، امیدوارم که حالتون خوب باشه. انتخاب های زیادی دارید که کاملاً بستگی به شما داره / طبق اطلاعات من فولاد ۱۰۴۵ یا ۱۰۶۰ در گروه ساده کربنی / فولاد ۵۱۶۰ در گروه فولاد آلیاژی کروم دار / و در نهایت اگر امکان ساخت برای شما فراهم باشد فولاد t10 فولاد تنگستن دار خوبی است که شمشیرهای کاتا ژاپنی را با آن می سازند. انتخاب های مناسبی هستند امیدوارم که توانسته باشم راهنمایی کرده باشم.

    • رضا رستمی 17 آبان 1398 / 6:04 ب.ظ

      میتوانید با سرچ کلمه ss 304 در گوگل مطالعه فرماید

ارسال دیدگاه