استاندارد ASME section II

استاندارد ASME section II

آشنایی با ASME

ASME که مخفف کلمه انگلیسی American Society of Mechanical Engineers، به معنای انجمن مهندسان مکانیک آمریکا می‌باشد. این انجمن برای اولین بار در سال ۱۸۸۰ میلادی در کشور آمریکا به منظور ایجاد یک راه کار مدون و قابل اعتماد برای ساخت مخازن تحت فشار و دیگ‌های بخار (بویلرها) بنیان گذاشته شد.

انجمن مهندسان مکانیک آمریکا یا ASME، در زمینه‌های مختلف مهندسی فعالیت دارد که یکی از این زمینه‌ها تدوین دستورالعمل و الزامات برای بهره‌برداری ایمن از تجهیزات صنعتی می‌باشد. این انجمن تا امروز بیش از بر ۶۰۰ استاندارد و آیین‌نامه را تألیف کرده است که شامل الزامات و توصیه‌هایی در زمینه‌های مختلف مانند: دیگ‌های بخار (بویلرها) و مخازن تحت فشار، آسانسور‌ها، جرثقیل‌ها، پایپینگ‌ها، خصوصیات مواد، بازرسی تجهیزات نیروگاهی و هسته‌ایی و…. می‌باشد. استاندارد، کد و اسپسیفیکشن‌های ارائه شده توسط ASME هر چند سال یکبار با پیشرفت علم، به روز‌رسانی می‌شوند و در دسترس کاربران در سر تا سر دنیا قرار می‌گیرند.

انجمن مهندسان مکانیک آمریکا ASME، یکی از بزرگترین ناشران مجلات علمی و تخصصی می‌باشد و همه ساله تعداد زیادی همایش تخصصی و حرفه‌ای در زمینه‌های مختلف مهندسی مکانیک برگزار می‌کند و این انجمن بیش از ۱۳٬۰۰۰ عضو در بیش از ۱۵۸ کشور دنیا دارد.

آشنایی با استاندارد ASME SEC II

استاندارد ASME section II، یک استاندارد برای آشنایی با متریال‌های قابل استفاده در ساخت بویلر‌ها و مخازن تحت فشار می‌باشد، نام انگلیسی این استاندارد Materials است. این استاندارد جلد دوم از استاندارد‌های ASME که برای ساخت و بهره‌برداری از دیگ‌های بخار و مخازن تحت فشار تدوین شده است، می‌باشد. مجموعه کد‌های مرتبط در این باره با نام ASME BPVC که مخفف ASME Boiler and Pressure Vessel Code است منتشر شده است که تا کنون تا نسخه XII منتشر شده است که آنها را می‌توانید در اینجا بیابید.

بیشتر ببینید
انواع الکترود‌ جوشکاری به زبان ساده

کد ASME Section II، از چهار بخش تشکیل شده است که سه قسمت آن شامل مشخصات مواد و قسمت چهارم خواص موادی است که برای ساخت اقلام بویلر‌ها و مخازن تحت فشار مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بخش‌های مختلف این کد، به کد‌های ASME BPVC (کد‌های بویلر‌ها و مخازن تحت فشار) و ASME B۳۱ ارجاع داده می‌شود. لذا این کد، به عنوان بخش تکمیلی در نظر گرفته می‌شود.

زیر بخش‌های C، B، A و D استاندارد ASME SEC II

قسمت A: مشخصات مواد آهنی یا به انگلیسی Ferrous Material Specifications: قسمت A شامل مشخصات مواد برای لوله‌های فولادی، فلنج‌ها، پلیت‌ها (Plates)، مواد پیچ و مهره و ریخته‌گری چدن و آهن است. این مشخصات با پیشوند SA و به دنبال آن عددی مانند SA-۵۳ یا SA-۱۰۶ مشخص می‌شود.

قسمت B: مشخصات مواد غیر آهنی یا به انگلیسی Nonferrous Material Specifications: قسمت B شامل مشخصات مواد برای آلومینیوم، مس، نیکل، تیتانیوم، زیرکونیوم و آلیاژ‌های آن‌ها می‌باشد. این مشخصات با پیشوند SB و به دنبال آن عددی مانند SB-۶۱ یا SB-۸۸ مشخص می‌شود.

قسمت C: مشخصات فیلر‌های جوش، الکترود‌ها و فلزات پرکننده یا به انگلیسی Specifications for Welding Rods، Electrodes، and Filler Metals: قسمت C شامل مشخصات مواد برای فیلر‌های جوشکاری، الکترود‌ها و مواد پرکننده، مواد لحیم کاری و غیره است. این مشخصات با پیشوند SFA و به دنبال آن عددی مانند SFA-۵. ۱ یا SFA-۵. ۲۷ مشخص می‌شوند.

بخشD: ویژگی‌ها یا به انگلیسی Properties: قسمت D ویژگی‌های مواد همه آن موادی را پوشش می‌دهد که طبق بخش‌های I، III، و VIII آیین‌نامه دیگ بخار و مخزن تحت فشار ASME مجاز هستند.

بیشتر ببینید
۶ دلیل برای انجام تنش زدایی جوش PWHT

آشنایی با Subpart 1 و Subpart 2 استاندارد ASME SEC II

Subpart 1: شامل جداول تنش مجاز و شدت تنش طراحی برای مواد آهنی و غیر آهنی برای لوله، اتصالات، پلیت‌ها (Plates)، پیچ و مهره و غیره است. علاوه بر این، مقادیر استحکام کششی و استحکام تسلیم را برای مواد آهنی و غیر آهنی ارائه می‌کند و عواملی را برای محدود کردن کرنش دائمی (Limiting Permanent Strain) در نیکل، آلیاژ‌های با نیکل بالا و فولاد‌های پرآلیاژ فهرست می‌کند.

Subpart 2 قسمت D: دارای جداول و نمودار‌هایی است که خصوصیات فیزیکی مانند ضریب انبساط حرارتی، مدول الاستیسیته و سایر داده‌های فنی مورد نیاز برای طراحی و ساخت اجزای حاوی فشار و تکیه گاه‌های آن‌ها از مواد آهنی و غیر آهنی را ارائه می‌دهد.

استفاده از ASME Section II تنها زمانی اجباری است که توسط بخش‌های دیگر کد‌های ASME BPVC و ASME B۳۱ ارجاع داده شود.

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.17 from 23 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه