درس ۲۲: آشنایی با انواع مکانیزم کلاچ

آشنایی با مکانیزم کلاچ

۰ تا ۱۰۰ آشنایی با مکانیرم کلاچ‌ها

در دروس قبلی آشنایی با علم طراحی مکانیزم‌ها، مکانیزم‌های مختلفی را بررسی کردیم که می‌توانید آن‌ها را در سری مقالات [ علم طراحی مکانیزم‌ها ] مطالعه کنید. در این قسمت قصد داریم تا شما را با مکانیرم کلاچ‌ها آشنا کنیم.

کِلاچ و به انگلیسی Clutch یکی از پرکاربردترین قطعات مکانیکی می‌باشد که به کمک آن می‌توان اتصال اتصال موتور را از جعبه دنده (گیربکس) جدا کرد. به عبارت دیگر به کمک کلاچ قادر هستیم بدون نیاز به خاموش کردن موتور، حرکت دستگاه را متوقف کنیم.

به لحاظ طبقه‌بندی کلاچ، جزء مکانیزم‌هایی که حرکت دورانی را انتقال می‌دهند تقسیم‌بندی می‌شود که انواع مختلفی مانند دنده‌ایی، اصطکاکی، گریز از مرکز و… دارند که در یکی از گروه‌های زیر قرار می‌گیرند.

کلاچ دو راهه (Two Way Clutches)

کلاچ یک راهه (One Way Clutches)

کلاچ معکوس (Reverse Clutches)

کلاچ دور بالا (Overrunning Clutches)

در ادامه به بررسی مهمترین مکانیرم کلاچ‌ها، خواهیم پرداخت و با ویدئوی آموزشی هر کدام، با نحوه کارکرد آن‌ها آشنا خواهید شد.

کلاچ شماره ۱

مکانیزم کلاچ شماره ۱، جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد و یکی از ساده‌ترین و متداولترین انواع کلاچ در دستگاه‌های کم سرعت می‌باشد. در ویدئویی که در زیر مشاهده می‌کنید قسمت نارنجی محور محرک است و قسمت سبز رنگ متحرک می‌باشد که توسط دسته صورتی رنگ که به آن ماهک گفته می‌شود به دیسک محرک نارنجی متصل می‌شود.

پخش ویدیو

کلاچ شماره ۲

مکانیزم کلاچ شماره ۲ که جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد، کلاچ سنکرون گفته می‌شود. در ویدئوی زیر نحوه کارکرد این کلاچ را مشاهده می‌کنید محور محرک آبی رنگ است و سر شافت محور محرک یک زائده نری صورتی رنگ وجود دارد که پس از گرفتن پدال زائده نری با زائده مادگی نارنجی رنگ درگیر می‌شود و محور سبز رنگ را می‌چرخاند.

بیشتر ببینید
درس ۸: مکانیزم‌های حفاظتی در دستگاه پرس و برش
پخش ویدیو

کلاچ شماره ۳

مکانیزم کلاچ شماره ۳، جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد و یک کلاچ سیاره‌ایی است. محور نارنجی رنگ محور محرک است در این کلاچ میله صورتی رنگ، اهرام راه انداز است و با آزاد شدن آن چرخدنده داخل سبز رنگ شروع به حرکت می‌کند که در نتیجه آن شافت بنفش رنگ از حرکت باز می‌ایستد.

پخش ویدیو

کلاچ شماره ۴

در مکانیزم کلاچ شماره ۴ از مکانیزم بادامک یا دایره خارج از مرکز برای اتصال و قطع اتصال محور محرک از متحرک استفاده می‌شود. این مکانیزم جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد و در ویدئویی که در زیر مشاهده می‌کنید محور نارنجی محور محرک است که با یک اهرام خارج از مرکز محور متحرک سبز رنگ را می‌چرخاند.

پخش ویدیو

کلاچ شماره ۵

در مکانیزم کلاچ شماره ۵، انتقال نیرو توسط اصطکاک انجام می‌شود و جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد. مطابق ویدئوی زیر که مشاهده می‌کنید شافت نارنجی محور محرک است و انتقال حرکت توسط گرفتن اهرام صورتی رنگ که به آن ماهک گفته می‌شود انجام می‌شود.

پخش ویدیو

کلاچ شماره ۶

در مکانیزم کلاچ شماره ۶، انتقال نیرو توسط اصطکاک انجام می‌شود و جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد. مطابق ویدئوی زیر که مشاهده می‌کنید شافت نارنجی محور محرک است و انتقال حرکت توسط گرفتن اهرام بنفش رنگ که به آن ماهک گفته می‌شود انجام می‌شود. وقتی که اهرام بنفش رنگ گرفته می‌شود کفشک‌ها به بدنه کاسه گرفته می‌شوند و سبب انتقال حرکت می‌شوند.

بیشتر ببینید
درس ۲۵: مکانیزم مزیت مکانیکی قرقره
پخش ویدیو

کلاچ شماره ۷

در کلاچ شماره ۷، انتقال نیرو توسط اصطکاک انجام می‌شود و جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد. مطابق ویدئوی زیر که مشاهده می‌کنید شافت نارنجی محور محرک است و انتقال حرکت توسط گرفتن اهرام خاکستری رنگ که به آن ماهک گفته می‌شود انجام می‌شود. وقتی که اهرام خاکستری رنگ گرفته می‌شود دیسک آبی رنگ به دیسک سبز رنگ می‌چسبد و سبب انتقال حرکت می‌شوند.

پخش ویدیو

کلاچ شماره ۸

مکانیزم کلاچ شماره ۸، یک کلاچ گریز از مرکز است و جزء طبقه‌بندی کلاچ دو راهه (Two Way Clutches) قرار می‌گیرد. در ویدئوی زیر مشاهده می‌کنید. شافت آبی رنگ محور محرک می‌باشد که شافت سبز رنگ که محور متحرک می‌باشد را می‌چرخاند. وقتی که سرعت شافت ورودی به حد کافی و از پیش تعریف شده برسد کفشک‌های زرد رنگ به کاسه می‌چسبند و سبب انتقال حرکت خواهند شد. مکانیزم کلاچ شماره ۸، در برخی از الکتروموتور‌های آلمانی و روسی دیده می‌شود.

پخش ویدیو

این مقاله در تاریخ ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ آپدیت شده است.

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.83 from 23 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه