انتخاب بین دستگاه جوشکاری ولتاژ ثابت و آمپر ثابت

راهنمای انتخاب بین دستگاه جوشکاری ولتاژ ثابت و آمپر ثابت

راهنمایی انتخاب بین دستگاه جوشکاری ولتاژ ثابت و آمپر ثابت

یک بحث بسیار مهم در خصوص نحوه انتخاب دستگاه جوش مناسب وجود دارد و آن هم این است که با توجه به کاربردی که از دستگاه جوش انتظار داریم باید نسبت به خرید دستگاه جوشکاری ولتاژ ثابت اقدام کنیم یا دستگاه جوشکاری آمپر ثابت؟!

دوستان باید اطلاع داشته باشند که کلاً دو نوع منبع قدرت در فرآیند جوشکاری داریم ۱) منبع قدرت با جریان ثابت ۲) منبع قدرت با ولتاژ ثابت که هر کدام را خدمت دوستان توضیح خواهیم داد.

منبع قدرت با جریان ثابت یا CC که مخفف Constant Current است خروجی با جریان ثابت را فراهم می کند. منبع قدرت با ولتاژ ثابت یا CV که مخفف Constant Voltage است خروجی با ولتاژ ثابت را فراهم می کند. برخی از منبع های قدرت در فرآیند جوشکاری بر حسب نیاز می توانند هر دو نوع جریان ثابت و ولتاژ ثابت را ارائه دهند.

قبل از اینکه بر این پرسش پاسخ بدهیم که برای جوشکاری باید از دستگاه های CC یا CV استفاده کنیم، به بررسی اینکه هر کدام از آنها چه تاثیری بر فرآیند جوشکاری دارند؟ جریان بر میزان مصرف الکترود و سیم جوش تاثیر می گذارد و هر چه آمپر بالاتر باشد مقدار مصرف الکترود و سیم جوش بیشتر می شود. ولتاژ بر مقدار طول قوس تاثیر می گذارد و هرچه ولتاژ بیشتر باشد مقدار طول قوس نیز افزایش پیدا می کند.

در دستگاه ولتاژ ثابت و آمپر ثابت تغییرات جزئی به ترتیب در ولتاژ و آمپر توسط دستگاه خنثی می شوند تا یک جوش با کیفیت به وجود بیایید. 

بیشتر ببینید
تفاوت بین سیم‌های جوش ER70S-3 و ER70S-6

اکنون نوع فرآیند جوشکاری تعیین می کند که شما باید از دستگاه منبع قدرت با جریان ثابت یا CC استفاده کنید یا دستگاه منبع قدرت با ولتاژ ثابت یا CV و کدام یک برای فرآیند جوشکاری مورد نظر مناسب تر است. در فرآیند جوشکاری قوسی با الکترود مصرف شدنی (SMAW) و فرايند جوشکاری تیگ چون عمده فعالیت ها مانند زاویه حرکت ، زاویه کار ، سرعت حرکت ، طول قوس و سرعت تغذیه الکترود و…. به صورت دستی انجام می شود استفاده از دستگاه منبع قدرت با جریان ثابت یا CC توصیه شده است.

در فرآیند جوشکاری قوسی با گاز محافظ (GMAW) یا فرآیند جوشکاری میگ و مَگ و فرآیند جوشکاری قوسی با گاز محافظ و سیم جوش توپر (FCAW) و به طور کلی فرآیندهایی که نیمه اتوماتیک در نظر گرفته می شوند. این بدین معنی است که شما فقط باید برخی از فعالیت ها مانند زاویه حرکت، سرعت حرکت،  نوک تماس تا فاصله کار (CTWD) به صورت دستی تنظیم شود و سرعت تغذیه سیم جوش یا فیدر به صورت اتوماتیک است استفاده از دستگاه منبع قدرت با ولتاژ ثابت یا CV توصیه شده است.

همانطور که از تصویر فوق پیداست برای جوشکاری زیرپودری هم می توان از دستگاه منبع قدرت با جریان ثابت یا CC و هم از دستگاه منبع قدرت با ولتاژ ثابت یا CV استفاده کرد، اما کارشناسان این حوزه نظرشان این است که برای این فرآیند استفاده از دستگاه CV بهتر است.

چرا اغلب دستگاه ها را هم به صورت ولتاژ ثابت و هم آمپر ثابت نمی‌سازند؟!

برای کاهش هزینه های تولید و ساخت دستگاه های جوش، آنها را فقط در یکی از دو نوع دستگاه منبع قدرت با جریان ثابت یا CC یا دستگاه منبع قدرت با ولتاژ ثابت یا CV تولید می کنند. برای مثال دستگاه جوشکاری جوشکاری قوسی با الکترود مصرف شدنی (SMAW) و دستگاه فرآيند جوشکاری تیگ (جوش آرگون) فقط خروجی جریان ثابت را دارد و دستگاه جوشکاری میگ و مَگ و جوشکاری CO2 فقط خروجی ولتاژ ثابت را دارد. البته امروزه برخی از دستگاه های جوشکاری صنعتی نیز ارائه شده اند که هر دو نوع خروجی CC وCV را ارائه می دهند که دارای قیمت بالاتر از بقیه می باشد.

بیشتر ببینید
۵ نوع خوردگی در جوش و راه‌های مقابله با آن‌ها

اگر دستگاه نامناسب برای جوشکاری مورد نظر استفاده کنیم چه می شود؟

اگر دستگاه نامناسب برای جوشکاری استفاده کنید سبب می شود قوس ناپایدار ایجاد شود و احتمال ایجاد عیوب جوشی، به شدت بالا می رود. برای مثال اگر برای جوشکاری قوسی با الکترود دستی (SMAW) منبع قدرت CV بجای CC استفاده کنید سرعت ذوب شدن الکترود یکنواخت نیست و سبب می شود گرده جوش شکل نامناسبی بگیرد.

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.56 from 55 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه