صفر تا ۱۰۰ جوشکاری مقاومتی RW

آشنایی با جوشکاری مقاومتی

آشنایی با جوشکاری مقاومتی

جوشکاری مقاومتی یا به انگلیسی Resistance Welding نوعی از فرآیند جوشکاری غیر ذوبی است ، که اتصال از طریق اعمال فشار و عبور جریان بین دو قطعه انجام می شود. این نوع جوشکاری نیازی به فیلر یا پر کننده ندارد و به لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه می باشد.
الکترود در این فرآیند، یک الکترود مصرف نشدنی می باشد که معمولاً به علت خاصیت رسانایی بالا از جنس مس و آلیاژ های آن در نظر می گیرند. معمولاً در دستگاه های جوشکاری مقاومتی با نرخ تولید بالا الکترود ها را از نوع آب خنک می سازند که با گردش آب در درون آن سبب خنک شدن و افزایش عمر آن می شود و همچنین جنس الکترود را از آلیاژ مس-زیرکونیم در نظر می گیرند که مقاومت با سایش بالاتری نسبت به الکترود مسی دارد.
جوشکاری مقاومتی برای طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی مانند تولید خودرو ، تولید قطعات تزئیات داخلی ساختمان و … طراحی و ساخته شده اند. این نوع فرآیند از طریق اتوماسیون ، قابلیت انجام به صورت خودکار و نیمه خودکار را دارد که تولید در تیراژ بالا را تضمین می کند.

انواع جوشکاری مقاومتی

جوشکاری مقاومتی دارای انواع مختلفی می باشد که اساس آن مشابه همدیگر است اما نحوه ایجاد جوش در هر کدام متفاوت می باشد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

۱) جوشکاری مقاومتی نقطه ای

جوشکاری مقاومتی نقطه ای یا به انگلیسی Resistance Spot Welding ، پر کاربردترین و در عین حال ساده ترین نوع فرآیند جوشکاری مقاومتی می باشد. نوع اتصال جوشکاری یا نحوه قرار گیری ورق در این فرآیند از نوع اتصال روی هم افتاده یا Overlapped می باشد و چرخه کنترل شده اعمال فشار و برقرای جریان برق بین دو ورق به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک انجام می شود.
در دستگاه‌های بزرگ و دستگاه‌های خط تولید، فشار معمولاً توسط سیلندرهای هیدرولیکی یا پنوماتیکی اعمال می‌شود در حالی که در نوع کوچکتر این دستگاه ها به هم فشردن ورق توسط نیروی دست انجام می شود.
نحوه انجام جوشکاری مقاومتی نقطه ای، در ویدئوی زیر مشاهده می کنید.

بیشتر ببینید
استاندارد ASME section X
پخش ویدیو

پس از برقراری جریان و فشار محل عبور جریان الکتریسته که در محل درز بین دو ورق می باشد ذوب می شود و تشکیل اتصال می دهد که به ناخن جوش یا Weld Nugget شناخته می شود. در اطراف فلز جوش ، منطقه متأثر از گرما HAZ ایجاد می شود که اندازه آن بستگی به توان منبع تغذیه دارد و هرچه این توان بالاتر باشد اندازه این منطقه کوچکتر خواهد بود.

ناخن جوش یا Weld Nugget در جوشکاری مقاومتی
۲) جوشکاری مقاومتی درزی

جوشکاری مقاومتی درزی یا به انگلیسی Resistance Seam Welding ، نوع دیگری از جوشکاری مقاومتی می باشد که بسیار شبیه به جوشکاری نقطه ای است با این تفاوت که الکترود ها در این فرآیند چرخ های غلطنده هستند که مطابق ویدئوی زیر اتصال را برقرار می کنند.

پخش ویدیو

۲) جوشکاری مقاومتی تکمه ای یا پروجکشن

جوشکاری مقاومتی تکمه ای یا پروجکشن یا به انگلیسی Resistance Projection Welding ، نوع دیگری از جوشکاری مقاومتی می باشد که بسیار شبیه به جوشکاری نقطه ای است ولی نسبت به آن دارای مزیت می باشد.

در جوشکاری نقطه ای ، بازرس جوش همواره باید نوک الکترود های مسی را بررسی کند تا دچار خوردگی و سایش نشده باشند چرا که وجود خوردگی و سایش در نوک الکترود سبب ایجاد جوش معیوب خواهد شد لذا به همین دلیل در جوشکاری مقاومتی تکمه ای یا پروجکشن ، زائده را بر روی قطعه کار ایجاد می کنند تا اطمینان پذیری جوش افزایش پیدا کند. در تصویر زیر مقایسه این دو دو جوش مقاومتی را مشاهده خواهید کرد.

جوشکاری مقاومتی تکمه ای یا پروجکشن  Resistance Projection Welding

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

بیشتر ببینید
صفر تا ۱۰۰ جوشکاری توپودری FCAW

Rating 3.14 from 14 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه