درس ۲۱: مکانیزم‌های افزایش کورس و نیروی حرکتی

مکانیزم های افزایش کورس و نیروی حرکتی

مکانیزم‌های افزایش کورس و نیروی حرکتی

در دروس قبلی آشنایی با علم طراحی مکانیزم‌ها، مکانیزم‌های مختلفی را بررسی کردیم که می‌توانید آن‌ها را در سری مقالات [ علم طراحی مکانیزم‌ها ] مطالعه کنید. در این قسمت قصد داریم تا شما را با مکانیزم‌های افزایش کورس و نیروی حرکتی آشنا کنیم.

مکانیزم‌های افزایش کورس و نیروی حرکتی، را هم می‌توانیم به عنوان یک مکانیزم کمکی یا انتخابی در دستگاه‌ها و ماشین آلات صنعتی نام ببریم و هم می‌توانیم آن‌ها را به عنوان یک مکانیزم مستقل معرفی کنیم. از آنجایی که این مکانیزم‌ها متنوع بودند ترجیح دادیم آن‌ها را در یک مقاله جدا مورد بحث و بررسی قرار بدهیم.

مکانیزم‌های افزایش کورس و نیروی حرکتی، در دستگاه‌های زیادی استفاده می‌شوند و علت آن همانطور که مشخص است؛ دو مشخصه است.

۱) افزایش کورس یا طول حرکت خروجی

۲) افزایش نیرو و توان خروجی ( لزوماً اجباری نیست )

در این‌جا با ارائه یک مثال شهودی سعی شده است اهمیت این مکانیزم‌ها توضیح داده شود. فرض کنید در یک دستگاه از یک پمپ هیدرولیک پیستونی استفاده می‌کنیم و برای کاربرد‌های متنوع نیاز به دبی متفاوت خروجی داریم. قطعاْ می‌دانید که در پمپ پیستونی هرچه قدر مقدار پمپاژ روغن هیدرولیک افزایش پیدا کند در نتیجه مقدار خروجی پمپ نیز متفاوت خواهد بود حالا برای اینکه مقدار پمپاژ روغن را تغییر داد، دو گزینه برای ما وجود دارد.

۱) تغییر سرعت دورانی موتور یا عده دوران

۲) تغییر کورس پیستون

گزینه اول در بسیاری از موارد، دارای محدودیت است چرا که این مورد نیاز به پیش‌بینی و تعبیه گیربکس مناسب می‌باشد که این مورد برای ما می‌تواند به لحاظ افزایش هزینه مقدرور نباشد. البته در الکتروموتور‌ها این مورد را می‌توان با تعبیه تابلو برق نیز ایجاد کرد که خودش با نیاز به تمهیداتی دیگری دارد.

بیشتر ببینید
آشنایی با تست CTOD یا جابجایی نوک ترک

گزینه دوم نسبت به گزینه اول راه حل مناسب تر و کم هزینه‌تری است چرا که با تعبیه مکانیزم‌های مناسب می‌توان این مورد را به وجود آورد.

مکانیزم شماره ۱

از مکانیزم شماره ۱، به منظور تنظیم مقدار کورس دستگاه می‌توان استفاده کرد. این مکانیزم به صورت گسترده در پمپ‌های پیستونی تراکتور و جرثقیل مورد استفاده قرار می‌گیرد. که به آن مکانیزم صفحه مورب نیز گفته می‌شود و با تنظیم مقدار انحراف صفحه مورب نسبت به افق می‌توان مقدار کورس و در نتیجه دبی خروجی را تنظیم کرد. در این مکانیزم اگر صفحه مورب به صورت قائم یا ۹۰ درجه قرار بگیرد دبی خروجی صفر می‌شود. این مکانیزم را در ویدئوی زیر مشاهده می‌کنید.

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۲

از مکانیزم شماره ۲، به منظور تنظیم مقدار کورس دستگاه می‌توان استفاده کرد. نام این مکانیزم قاب اسکاچ کورس متغیر است که قبلاً اگر به خاطر داشته باشید آن را در درس ۱۴: مکانیزم‌های ایجاد حرکت رفت و برگشتی (خطی) معرفی کردیم که توصیه می‌کنم بقیه مکانیزم قاب اسکاچ را در آنجا مطالعه بفرمایید. این مکانیزم را در ویدئوی زیر مشاهده می‌کنید.

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۳

مکانیزم شماره ۳، نوعی از مکانیزم لنگ است که قابلیت تنظیم کورس خروجی را دارد که در آن از یک منحنی ناقص برای تنظیم کورس خروجی کمک گرفته شده است. این مکانیزم را در ویدئوی زیر مشاهده می‌کنید.

پخش ویدیو

مکانیزم شماره ۴

مکانیزم شماره ۴، قابلیت تبدیل حرکت دورانی به حرکت خطی را دارد، در این مکانیزم از زنجیر به صورت مؤثر استفاده شده است. در این مکانیزم می‌توان با تغییر اضلاع مثلث کورس خروجی را تغییر داد ( حداکثر طول کورس در حالتی است که مثلث متساوی الاضلاع باشد ). مکانیزم شماره ۴ را با کمی ارفاق می‌توان به عنوان یک مکانیزم افزایش دهنده نیرو نام برد.

بیشتر ببینید
تحلیل الاستیک-پلاستیک مخازن تحت فشار
پخش ویدیو

این مقاله در تاریخ ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ آپدیت شده است.

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.68 from 62 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه