درس ۱۰: مکانیزم‌های اصلاح‌ کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها

مکانیزم‌های اصلاح‌ کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها

آشنایی با مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها

در دروس قبلی آشنایی با علم طراحی مکانیزم‌ها، مکانیزم‌های مختلفی را بررسی کردیم که می‌توانید آن‌ها را در سری مقالات [ علم طراحی مکانیزم‌ها ] مطالعه کنید. در این قسمت قصد داریم تا شما را با مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها آشنا کنیم.

مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها، این مکانیزم‌ها که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند برای ما یکی یا چند وظیفه از وظایف نام برده شده در ادامه را انجام می‌دهند. ۱) جلوگیری از آسیب رسیدن به خود دستگاه ۲) جلوگیری از آسیب رساندن دستگاه به سایرین ۳) کنترل از عملکرد صحیح دستگاه

در ادامه تعدادی از این مکانیزم‌ها را با هم بررسی خواهیم کرد اما آنچه که بسیار مهم است این است که بدانید بسیاری از این مکانیزم‌ها توسط خلاقیت سازندگان آن‌ها به وجود آمده است. مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها، می‌توانند عملکردی برقی، مکانیکی، هیدرولیکی و نیوماتیکی داشته باشند.

مکانیزم شماره ۱

مکانیزم شماره ۱ از مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها، یک مکانیزم نیست بلکه فقط استفاده از قوه خلاقیت برای اصلاح خطا ماشین است. برای بررسی این موضوع داستان واقعی را از جناب آقای علی خسروشاهی، مالک و بنیان‌گذار کارخانه جات مینو نقل خواهیم کرد.

خاطره‌ای از علی خسروشاهی در خاطره‌ایی بیان می‌کند: «یک کارخانه تولید شکلات سوئیسی بعضی وقت‌ها به خاطر ایراد دستگاه‌ش بسته‌ها رو خالی رد می‌کرد این بسته‌های خالی باعث نارضایتی مشتری بود…. [در نهایت نحوه طرح مسأله و حل آن را خواهید خواند] بعد از کلی تحقیقات به این نتیجه رسیدن که با صرف بودجه‌ی یک و نیم میلیون دلاری یک دستگاه لیزری طراحی کنن تا بسته‌ی خالی رو تشخیص بدهد!»

بیشتر ببینید
درس ۱: مکانیزم‌های جور کردنی

مکانیزیم اصلاح کننده دستگاه در کارخانه مینو که بسته های خالی را رد می کرد داستان علی خسرو شاهی

بعد شنیدن این خبر خیلی نگران شدم، چون دستگاه کارخونه‌ی ما مشابه همین بود! جلسه‌ای گذاشتیم که این دستگاه یک و نیم میلیون دلاری رو بخریم! فرداش برای بازدید رفته بودم کارخونه دیدم‌ یه پنکه جلوی ماشین گذاشتند پرسیدم این اینجا چیکار می‌کنه؟ کارگر ساده‌ای که اونجا بود گفت: من گذاشتم جلوی دستگاه تا بسته‌های خالی رو پرت کنه بیرون!

علی خسروشاهی در ادامه تعریف می‌کند، بلافاصله به اون کارگر خلاق که ما رو از صرف هزینه‌ی یک و نیم میلیون دلاری نجات داده بود تشویق نامه، ‌یک حقوق و‌ یک خونه تو کرج هدیه دادم.

مکانیزم شماره ۲

مکانیزم شماره ۲ از مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها، مکانیزمی است که همه شما با آن آشنایی دارید و آن مکانیزم ترموسات در اتو‌های قدیم است.

که در آن‌ها ضریب متفاوت انبساط گرمایی سبب می‌شود تا در صورت افزایش دما بیشتر از مقدار مجاز، انبساط سبب ایجاد یک قوس کمانی بشود و جریان الکتریسته را قطع کند.

مکانیزیم ترموسات ساده آهن-مس برای اصلاح خطا دمای زیاد

مکانیزم شماره ۳

در تمام آسانسور‌ها برای اینکه از سقوط کابین به هنگام قطع برق جلوگیری شود از یک ترمز مکانیکی استفاده می‌کنند. داخل ترمز مکانیکی، یک بوبین استفاده شده است که وقتی جریان الکتریسته برقرار است فک‌های آن آزاد می‌شوند و وقتی برق قطع می‌شود فک‌های آن جلوی آزاد شدن سیم بکسل را می‌گیرد و مانع سقوط کابین می‌شود.

مکانیزیم بوبین برای جلوگیری از سقوط آسانسور

مکانیزم شماره ۴

یکی از مهمترین بخش‌ها برای طراحی مکانیزم‌های جدید و ایجاد مکانیزم‌های اصلاح‌کننده عملکرد نادرست ماشین‌ها در نظر گرفتن هزینه ساخت آن است. ویدیو زیر همین مسأله را به خوبی نشان می‌دهد که داشتن خلاقیت در انجام پروژه‌های صنعتی می‌تواند سبب صرفه‌جویی در منابع شود؛ شما کلی مکانیزم می‌توانید طراحی کنید که همین کار را انجام دهد ولی باور کردنی نیست که با همین کار ساده می‌توان مقدار قابل توجهی در هزینه صرفه‌ جویی کرد.

بیشتر ببینید
درس ۱۲: آشنایی با مکانیزم چرخ ژنو

دوستان عزیر این مقاله به مرور زمان تکمیل خواهد شد، نویسنده این مقاله از شما دوست عزیز تقاضا دارد در صورتیکه شما مکانیزم اصلاح‌کننده خلاقانه‌یی را دیده‌اید آن را با ما به اشتراک بگذارید تا‌ ایده‌ی برای باقی دوستان باشد. ♥

این مقاله در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ آپدیت شده است.

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 4.80 from 5 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه