فرق رفتار الاستوپلاستیک با سخت شوندگی در تحلیل مخازن

انتخاب رفتار الاستوپلاستیک یا سخت شوندگی در تحلیل مخازن

فرق رفتار الاستوپلاستیک با سخت شوندگی در تحلیل مخازن

همانطور که در سری مقالات قبلی گفته شد در بحث طراحی مخازن تحت فشار می توانیم برای ماده دو رفتار الاستوپلاستیک (الاستیک کاملاً پلاستیک) یا سخت شوندگی در نظر بگیریم . در مقاله قصد داریم در پیرامون این موضوع با شما صحبت کنیم که اطمینان پذیری تحلیل مخازن تحت فشاری که رفتار ماده در آن الاستوپلاستیک در نظر گرفته شده اند از ضریب ایمنی بالاتری برخوردار هستند یا مخازنی که رفتار ماده در آن با سخت شوندگی در نظر گرفته شده اند می توانند ایمنی بیشتری را برای ما تامین کنند؟!

صحبت پیرامون منحنی تنش-کرنش

در منحنی تنش-کرنش یا Stress-Strain Curve ، بعد از اینکه مقدار تنش از حد تسلیم ماده فراتر می رود ماده وارد منطقه پلاستیک خواهد شد. در این منطقه چون جابجایی نابجایی ها دشوار تر است برای ایجاد تغییر شکل باید انرژی بیشتری صرف کرد به عبارت دیگر تنش لازم برای تغییر شکل افزایش می یابد.

مطابق شکل زیر در فاصله بین تنش تسلیم σY و تنش نهایی σU مقاومت ماده در برابر تغییر شکل افزایش می یابد که دلیل این افزایش مقاومت به عنوان سخت ‌شوندگی کرنش یا به انگلیسی Strain Hardening نام برده می شود. گاهی اوقات این رفتار در مواد با عنوان «کرنش سختی» و «سردکاری» نیز شناخته می‌شود.

سخت ‌شوندگی کرنش یا به انگلیسی Strain Hardening

تغییر شکل دائم و موقت ماده

در نمودار تنش-کرنش مطابق آنچه که گفته شد ، دو منطقه اصلی الاستیک و پلاستیک داریم که در منطقه الاستیک هرگونه تغییر شکل ایجاد شده قابل برگشت است به عبارت دیگر اگر تنش اعمال شده به قطعه در این منطقه قرار داشته باشد پس از بار برداری ابعاد قطعه به شکل اولیـه بر خواهد گشت.

بیشتر ببینید
۰ تا ۱۰۰ استاندارد ۱۱۰۴ API برای جوشکاری لوله و پایپینگ‌ها

بدیهی است که همواره بین تنش اعمالی و کرنش ایجاد شده یک رابطه ریاضی وجود دارد ، در این منطقه یعنی منطقه الاستیک ، این رابطه یک رابطه خطی است و با ساده سازی و در نظر گرفتن اینکه ماده ایزوتروپیک است (یعنی خواص آن در تمام جهات یکسان است) می توان به صورت زیر رابطه تنش با کرنش را در منطقه الاستیک باز نویسی کرد.

σ=E.Ɛ

در رابطه فوق داریم:

σ= تنش در محدوده الاستیک

Ɛ= کرنش در محدوده الاستیک

E= مدول یانگ یا ثابت الاسیسیته

اگر روند افزایش تنش ادامه یابد تا تنش اعمالی از تنش تسلیم ماده σY1 اولیه فراتر برود ، وارد منطقه پلاستیک خواهیم شد. تغییر شکل ایجاد شده در منطقه پلاستیک پایدار است یا به عبارت دیگر بعد از برداشته شدن تنش ، مقداری از تغییر شکل دائمی داخل قطعه باقی خواهد ماند.

اگر تنش تا حد σY2 ثانویه برسد و سپس اعمال تنش متوقف شود ، کرنش به تقریباً موازت خط مدول الاسیسته کاهش می یابد تا به خط افقی برخورد کند که محل برخورد با کرنش دائمی در قطعه برابر است.

مقدار تغییر شکل دائمی که در داخل قطعه باقی خواهد ماند می توان منتاظر با شکل زیر بدست آورد. و همچنین از رابطه زیر بدست آورد.

کرنش الاستیک(Ɛe) – کرنش کل(Ɛ)=کرنش دائمی(ƐP)

تغییر شکل در دائم و موقت ماده

جریان پلاسیسیته و اثر باوشینگر

تا اینجا بررسی شد که پس از وارد شدن ماده به منطقه پلاستیک ، تغییر شکل به وجود آمده در داخل آن غیر قابل برگشت است . در صورتی که تنش اعمالی به قطعه پس از وارد شدن به منطقه پلاستیک متوقف بشود مقداری از تغییر شکل دائمی داخل قطعه باقی خواهد ماند که این مقدار متناظر با رابطه فوق قابل محاسبه است.

بیشتر ببینید
آموزش جوشکاری لوله به زبان ساده

اگر روند کاهش پس از رسیدن به صفر معکوس گردد به عبارت دیگر تنش از نوع کششی که در بالاتر صحبت شد به نوع فشار تغییر جهت بدهد و تنش به صورت فشاری وارد شود ، مشاهده خواهیم کرد که استحکام تسلیم در جهت کششی σY1 و استحکام تسلیم در جهت فشاری σY2 یکسان نخواهند بود و مقدار σY1 بزرگتر از σY2 خواهد بود به عبارت دیگر:

Y2|<|σY1|

اثر باوشینگر Bauschinger effect

به این خاصیت به اثر باوشینگر Bauschinger effect گفته می شود که گاهی اوقات به این صورت هم تعریف می شود استحکام مواد در جهت کارسختی شده و جهت غیر کارسختی شده متفاوت می باشد.

رابطه کرنش سختی

برای پدیده رابطه کرنش سختی یا Strain hardening exponent که در بالاتر با آن کم و بیش آشنا شدیم روابط مختلفی توسعه یافته اند اما یکی از ساده ترین روابط برای تشریح این پدیده توسط جان هربرت هولومون ارائه شده است که آن را با نام معادله هولومون می شناسیم و به صورت زیر نوشته می شود:

σ=KƐn

در رابطه فوق ، n ضریب قوه سخت ‌شوندگی کرنش یا به انگلیسی Strain hardening exponent می باشد.

در رابطه فوق ، k ضریب سختی یا به انگلیسی strength coefficient می باشد.

مقدار کرنش سختی ، بین ۰ تا ۱ است. مقدار ۰ به این معنی است که یک ماده کاملاً رفتار پلاستیک (شبیه به آدامس) دارد ، در حالی که مقدار ۱ نشان دهنده این است که ماده ۱۰۰٪ رفتار الاستیک (شبیه به شیشه) دارد. مقدار کرنش سختی اکثر فلزات بین ۰/۱تا ۰/۵ است.

بیشتر ببینید
اعوجاج در جوشکاری و راه‌های پیشگیری

مقایسه رفتار الاستوپلاستیک با سخت شوندگی در مواد

بعد پرداختن به مقدمه گفته شده ، حالا می خواهیــم در مورد بررسی رفتار الاستوپلاستیک و رفتار سخت شوندگی در مواد بپردازیـم. 

ماده‌‌ایی که رفتار الاستوپلاستیک ایده آل (الاستیک-کاملاً پلاستیک) دارد در صورتی که تنش اعمال شده به آن از حد تنش تسلیم فراتر برود ، بلافاصله تسلیم شدن در آن اتفاق می افتد به عبارت دیگر اگر پس از رسیدن به تنش به حد تسلیم ماده ، مقدار تنش را به میزان بسیار جزئی اپسیلون ε افزایش بدهیم کل ماده دچار یکباره تسلیم خواهد شد. این رفتار در نمودار شکل زیر قابل مشاهده است.

مقایسه رفتار الاستوپلاستیک با سخت شوندگی در مواد

در نقطه مقابل رفتار الاستوپلاستیک ایده آل (الاستیک-کاملاً پلاستیک) که توضیح داده شد ، رفتار سخت شوندگی (رفتار کرنش سختی) یا Hardening Behavior وجود دارد. در حقیقت رفتار کرنش سختی ، شبیه ترین رفتار به رفتار اصلی مواد مهندسی در هنگام قرار گرفتن در معرض کرنش است. ممکن است سوال پیش بیاید در صورتی که رفتار سخت شوندگی نزدیکترین رفتار به حالت واقعی ماده است پس چرا رفتار الاستوپلاستیک ایده آل نیز مطرح شده است؟

پاسخ پرسش فوق این است که به علت ساده سازی در محاسبات طراحی ، برخی از معیار های تحلیل با در نظر گرفتن این که رفتار ماده یک رفتار الاستوپلاستیک ایده آل است شکل گرفته اند. این در حالی است که در نظر گرفتن رفتار سخت شوندگی چالش برانگیز است که در بسیاری از مواقع که طراحی اقتصادی مد نظر نباشد رفتار ماده را الاستوپلاستیک ایده آل در نظر می گیرند چرا که حداقل ضخامت بحرانی محاسبه شده در این روش به مقدار قابل ملاحضه ایی بیشتر از در نظر گرفتن رفتار سخت شوندگی می باشد.

بیشتر ببینید
بررسی اتصالات جوشی نفوذ کامل CJP و اتصال نفوذ ناقص PJP

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.93 from 14 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه