آشنایی با پشت بند یا Backing در جوشکاری

پشت بند Backing در جوشکاری

پشت بند یا Backing در جوشکاری

در فرآیند جوشکاری قوسی الکترود روپوش دار SMAW و جوشکاری تیگ TIG حداکثر میزان نفوذ تا ۳ میلی‌متر و در فرآیند جوشکاری میگ مَگ GMAW با جریان بالا حداکثر میزان نفوذ تا ۶ میلی‌متر است. لذا برای جوشکاری ضخامت های بالا باید با استفاده از پخ زدن یا ایجاد گپ دسترسی تورچ یا الکترود را به لایه های زیرین ماده فراهم کنیم اما مشکلی که در راه حل ممکن است به وجود بیاورد ریزش ماده فلز جوش از درز اتصال است لذا در اینجاست که اهمیت استفاده پشت بند در جوشکاری مشخص می شود.

پشت بند یا به انگلیسی Backing، یک نوع حایل یا نگهدارنده است که در پاشنه جوش Weld Root نصب می شود تا از مانع ریزش فلز جوش از درز شود و همچنین ایجاد یک نفوذ کامل را تضمین کند.

پشت بند دائمی و به انگلیسی Permanent backing، معمولاً از جنس یک فلز پایه در نظر گرفته می شود و همانطور که از نامش پیداست، قسمتی از آن ذوب شده و با فلز پایه یک اتصال دائمی تشکیل خواهد داد و قابل جدا شدن نخواهد بود.

پشت بند موقت و به انگلیسی Temporary backing، همانطور که از نامش پیداست پس از اتمام جوشکاری باید از محل اتصال، جدا شود. پشت بند موقت معمولاً از جنس ماده سرامیکی یا آلیاژهای مس می باشند. این نوع پشت بند با نام انگلیسی Removable backing نیز شناخته می شوند.
در واژه شناسی برخی از کدها و استانداردهای جوشکاری به پشت بند موقت از جنس فلزی یا غیر فلزی نام Retainer که ترجمه آن نگهدارنده است اطلاق می شود.

بیشتر ببینید
نکات جوشکاری مخازن کرایوژنیک یا فوق سرد

پشت بند یا Backing در جوشکاری

آیا همیشه باید از پشت بند در جوشکاری استفاده کرد؟

سوالی که ممکن است پیش بیایید این می باشد که آیا همیشه باید از پشت بند در جوشکاری استفاده کرد؟ پاسخ این است که خیر الزامی وجود ندارد؛ گرچه در برخی از کدهای جوشکاری مانند EN 15614-1 این را جزو بخش اصلی نام می برد در حالیکه استاندارد ASME Section IX، پشت بند را اختیاری می داند. اما باید بدانید که در انواع وضعیت های اتصال جوشکاری، فقط در حالت لب به لب یا به انگلیسی Butt Joint از پشت بند استفاده می شود و صد البته که فقط در صورتی که نیاز به استفاده از آن باشد.
وجود هر گونه ناپیوستگی و عدم نفوذ کامل در پاشه جوش، عمر اتصال جوشی را به میزان قابل ملاحضه ایی کاهش می دهند لذا مهم است در کاربردهای صنعتی مانند ساخت مخازن تحت فشار، صنایع هوانوردی و … از اتصال صحیح در پاشه جوش مطمئن شوند لذا اینجاست که اهمیت استفاده از پشت بند در جوشکاری، مشخص می گردد.

سایر تکنیک های استفاده از پشت بند در جوشکاری

علاوه بر دو روش گفته شده یعنی استفاده از پشت بند موقت و دائمی در جوشکاری ، روش های دیگری به منظور تضمین اتصال صحیح در پاشنه جوش توسعه یافته است که در ادامه دو روش آن را بررسی خواهیم کرد.
۱) استفاده از دمش گاز از سمت پاشه: در فرآیند جوشکاری میگ مَگ GMAW و جوشکاری تیگ TIG می توان با دمش گاز از سمت داخل، تا حدودی رسیدن به کیفیت مطلوب جوش در پاشنه جوش را تضمین کرد.

بیشتر ببینید
۵ راه برای کنترل اعوجاج جوش

تکنیک دمش گاز در پشت بند جوش

۲) استفاده از پوشش های فویلی پشت بند: مطابق تصاویر، جدیداً در بازار فویل هایی عرضه شده اند که قابلیت چسبیدن به سطح داخلی را دارد که قابلیت نصب راحت و سریع را دارند.

پوشش های فویلی پشت بند
پوشش های فویلی پشت بند

به این مقاله چقدر امتیاز می‌دهید؟

Rating 3.52 from 48 votes

رضا رستمی
ارسال دیدگاه